Machtich! is een creatief en technisch ontwerpbureau van Christian Visser. Door een technische achtergrond en creatieve geest, laat Machtich! zich niet in een hokje plaatsen.

De kenmerken van elk ontwerp zijn praktisch en functioneel, maar zonder een compromis te maken betreft het design. Want wie beweert dat design niet praktisch en functioneel kan zijn.

De functionaliteit is op elk niveau belangrijk. Zo wordt ook naar de functionaliteit van de onderdelen gekeken. Als een onderdeel geen functie heeft, behoort het dan wel tot een ontwerp zitten?

Machtich! – bedenkt het en maakt het.

Machtich-logo-small

De One Two Tree is een slim ontwerp, bedacht als een alternatief voor de traditionele naaldboom.

Elk jaar worden er alleen in Nederland al 2,8 miljoen kerstbomen verkocht. Een kerstboom heeft gemiddeld 10 jaar nodig om te groeien, alvorens deze verkocht kan worden. De kunststof kerstbomen, worden elk jaar mooier, maar hebben niet de charme van een echte kerstboom. Andere alternatieven zijn vaak gemaakt van houten planken en hebben vrijwel altijd 2 dimensies. Daarnaast zijn deze varianten meestal in elkaar geschroefd of gelijmd, waardoor het na de kerst lastig is op te bergen.

De One Two Tree is vervaardigt uit plaatmateriaal, maar heeft toch 3 dimensies. Door de ingenieuze vorm van de 2-dimensionale onderdelen, ontstaat er in het geheel een 3-dimensionale design boom. De One Two Tree is zonder bevestigingsmiddelen of gereedschap in elkaar te zetten. Het laatste onderdeel sluit de anderen op, zodat er een stabiel geheel ontstaat. Het is zelfs mogelijk om de One Two Tree op te hangen, of verticaal te monteren. De One Two Tree is dus ruimtelijk gezien een grote boom en daarbij compact op te bergen.

Daarnaast is de One Two Tree geheel naar eigen inzicht aan te passen. Hij wordt geleverd in berken multiplex, een mooie blanke interieur multiplex, of gerecycled golfkarton. Beide materialen hebben van zichzelf een mooie uitstraling van zichzelf en zijn goed te verven of te beplakken. Zo kan de One Two Tree alvorens hij eventueel gestyled wordt, al naar eigen smaak aangepast worden.

De One Two Tree – naturel, geverfd of beplakt – kan wel of niet versierd worden. Door het minimalistische ontwerp is hij ook zonder versiering een mooie aanvulling op het interieur. Maar de verschillende etages van de One Two Tree lenen zich ook prima voor versiering. Zo kan er iets leuks boven op de etages worden geplaatst of kunnen er kerstballen worden gehangen. Er kunnen zelfs naar eigen inzicht gaten in worden geboord, zodat er nog meer mogelijkheden.

De One Two Tree is ontwerp met eindeloze mogelijkheden. Door de ingenieuze vormen van de afzonderlijke onderdelen, kan de boom ieder jaar weer in elkaar worden gezet. Ieder jaar is de One Two Tree opnieuw aan te passen en te stylen, waardoor hij altijd bij het interieur past.

One Two Tree, make it yours!

Het idee voor de One Two Tree is ontstaan door een vraag naar een platte houten kerstboom van niemand minder dan mijn moeder. Mijn moeder had een alternatieve kerstboom in de krant gezien, en vroeg of ik deze kon maken. Uiteraard, maar dan wel 3 dimensionaal! Zo had ik voor mijzelf een uitdaging gecreëerd in het maken van deze boom. Deze boom heb ik dan ook met plezier gemaakt door het verlijmen en in elkaar schroeven van planken met moeilijke hoeken. Uiteindelijk was ik zelf erg tevreden over het resultaat.

Vervolgens heeft mijn moeder haar eigen alternatieve kerstboom – versierd met groen, kerstballen en kaarsen – laten zien aan vrienden, familie en collega’s. Alle positieve reacties werden vanzelfsprekend aan mij doorverteld. Toen ben ik gaan nadenken over deze kerstboom als commercieel product.

 

Mijn doel was om een ontwerp te bedenken dat machinaal te produceren is. Zodat de kostprijs zo laag is. Al snel kwam ik op plaatmateriaal uit, als basis voor het product. Om van losse onderdelen een stevig geheel te maken, was een uitdaging. Ik streefde naar het ideaal beeld, waarin de onderdelen zonder bevestigingsmiddelen en gereedschap in elkaar te zetten zijn. Maar na diverse prototypes kwam ik vrij snel op de huidige versie, met de eeuwenoude wig-vorm onder in het ontwerp. Het resultaat is de One Two Tree, een compleet uit plaatmateriaal vervaardigd bouwpakket.